miércoles, 15 de mayo de 2013

PEL·LÍCULA "LA LENGUA DE LAS MARIPOSAS"


Hola a tots i a totes, hui m'apetia fer-vos un comentari de la pel·lícula "La lengua de las mariposas", així com també una reflexió personal sobre com podem relacionar aquest film amb la nostra professió de docents.
Abans de tot vos adjunte el video de "youtube" per si esteu interesats en vore-la.


Aquest film reflexa una relació especial que poden mantindre un alumne amb el seu professor, a aquest cas Don Gregorio és el mestre d'avançada edat, i Moncho el seu alumne, també conegut amb el subnom de "Gorrión", un xiquet a qui li encanta aprendre i descobrir. Al ser torn el mestre amb totes les seves bones arts s'implica per a aportar les seves experiències com a professor i les seves idees com a republicà.
Per tant, es pot assenyalar que la seva missió a aquest cas és educar per mitjà de la llibertat al seu alumne, ja que com diu a la trama al seu discurs de jubilació: "SI UNA SOLA GENERACIÓN SE EDUCA EN LIBERTAD, NUNCA MÁS PODREMOS VOLVER A LA DICTADURA O A LA TIRANÍA". A més a més, respecta a aquesta idea podem trobar-ne dues perspectives a la pel·lícula. La primerenca pot ser la més pesimista i es pot observar a la cara de frustració que té el mestre quan el seu alumne li llança pedres, al torn que, l'insulta quan està a punt de ser fussilat. Aixó reflexa que Moncho com a representant de la seva generació no ha acabat d'educar-se en llibertat. No obstant això, també podem trobar una visió molt més optimista, ja que el xiquet entre tots els barbarismes i vulgarismes que li llança també li diu "espiritrompa" (un dels conceptes que va explicar el mestre a la classe de naturals) de tal mena que podem entendre-lo com una mostra de que el xiquet sempre l'atenia, li havia valorat i amés de què en realitat no sentia tot el que li deia, i que a soles o feia per a salvar a son pare de la mort.
Després de vore aquesta pel·lícula, em varen sorgir alguns interrogants com p.e. ¿fins a quin punt és important l'educació? i/o ¿alguns mestres deixen una emprenta inesborrable als seus alumnes?
Basant-me a la pel·lícula puc dir que si agafem la visió més possitiva, l'educació és molt important ja que, per una banda repercutix en una major cultura i coneiximents que fins al moment els nens desconeixien, però també, per a que els educats puguen tindre una major capacitat d'el·lecció ("contra más sabes, más libertad de elección tienes; porque el abanico de opciones es mucho mayor. R. DESCARTES). Per tant, una bona educació va estrictament unida a la figura del mestre ideal, així que els mestre que esbrinen la mena de connectar i mantindre una relació especial amb el seu alumnat, són els que aconseguiran deixar eixa emprenta inesborrable a ells, i es convertiran al seu referent.

No hay comentarios:

Publicar un comentario