lunes, 20 de mayo de 2013

L'EDUCACIÓ: DRET O UTOPIA.


Les constants retallades actuals dificulten l'accés a l'educació prública:

L'educació és el procés d'ensenyament i aprenentatge d'una persona durant la seua etapa de formació. No obstant això, a dia de hui, hi ha moltes persones que tenen problemes a l'hora d'accedir a aquest dret humà fonamental, inclòs el 1952 a l'article 2 del primer Protocol de la Convenció Europea Dels Drets Humans, el qual obliga a tots els països signants a garantir el dret a una eudcació digna i de qualitat.
Als últims anys, amb l'arribada de la crisi, l'educaicó pública ha experimentat una sèrie de retallades com a conseqüència del Pla de reducció del dèficit públic presa per Govern Central, recollits als articles 5/2012 i 14/2012, recopilats a la coneguda com a "llei Wert".
L'educació pública ha sofrit unes retallades als seus pressupostos, tant a nivell estatal com autonòmic. Per altra banda, el sistema educatiu cada any ha d'atendre a un nombre més ampli d'alumnes, tant a primària i secundària com a la universitat.

Els afectats d'aquests retalls:

Dins del sistema educatiu hi ha diferents sectors afectats per aquestes mesures. Els caps visibles del malestar general poden veure's representats en professors i estudiants. Però, en quin grau afecta aquesta situació a cadascun?

- El professorat:
Els professionals de l'educació denuncien ser un dels majors afectats per aquestes retallades. Un estudi de l'UGT senyala que s'estan perdrent 14000 llocs de treball de professor de tota Espanya, com a conseqüència de l'increment de dues hores lectives semanals més.
Malgrat que el Govern defense que el nou rati alumnat-professor no afectarà a la qualitat educativa, la realitat és que aquest s'ha incrementat en un 20% a l'últim any. Per tant, hauran de treballar més a canvi d'un sou menor, ja que se'ls ha eliminat el reconeiximent dels sexennis, a més de la paga de Nadal.

- Alumnat:
L'altre gran focus d'atenció es troba en milions d'estudiants que es veuen afectats per l'aplicació de la nova normativa, que ordena una sèrie d'aspectes que dificulten -a alguns casos inclús impedixen- l'accés al sistema educatiu públic.
Cal destacar les retallades de les partides pressupostàries destinades a les universitats públiques al voltant d'un 10%. Les taxes universitàries han augmentat un 33% en primeres i segones matrícules, un 127 % en terceres i un 203% a les quartes, arribant a pagar quasi 500 euros per assignatures repetides de 6 crèdits. El cost de la matrícula no és assumible per a molts estudiants.
A tota aquesta situació s'afegeix la reducció en la concessió de beques de caràcter general per al curs 2012/2013. En el cas de les beques Erasmus, corren perill. A més que han sigut reduïdes, encara no s'han pagat les d'anys enrere.



No hay comentarios:

Publicar un comentario